HASAP
Inteligentní řešení systémů a standardních procesů v potravinářství a gastronomii.
Ochrana veřejného zdraví. Bezpečnost potravin.
Videosestřih z 19. ročníku konference
9. 4. 2025 Již 19. ročník konference Standardy ve stravovacích službách proběhl dne 26. 3. 202...
Více >>
Registace na konferenci v plném proudu
Letos proběhne konference Standardy ve stravovacích službách v Olomouci. Registace je spuštěna...
Více >>
18. ročník konferencence HASAP proběhl 20. 3. 2024 v Praze
Standardy ve stravovacích službách Termin: 20. 3. 2024 Místo: Clarion Congress Hotel Prague
Více >>
Nové video z konference v Praze
Standardy ve stravovacích službách Termín: 13. 4. 2023 Místo: Clarion Congress Hotel Prague
Více >>
Videosestřih z konference
Standardy ve stravovacích službách Termín: 2. 11. 2022 Místo: Clarion Congress Hotel Olomouc
Více >>
Archiv aktualit

ZAVÁDĚNÍ SYSTÉMŮ SHVP A HACCP

Zásady Správné hygienické a výrobní praxe (SHVP) lze považovat za základní kámen pravidel, kterými by se měli pracovníci v  potravinářství a gastronomii řídit. A proto, než se začnou v  potravinářských a gastronomických provozech  zavádět jakékoliv systémy, je potřeba zjistit úroveň dodržování SHVP a případně zajistit nápravu a navrhnout nápravná opatření k odstranění nedostatků. Prvním krokem před zavedením systémů HACCP je analýza stravovacího provozu a z ní vycházející provozně organizační řád.

Analýza

Plošné posouzení stavu konkrétního  provozu s ohledem na sortiment a množství vyráběných pokrmů a rozsah zabezpečovaných činností.
  • obecné informace o provoze
  • posouzení stavebně – technického stavu
  • posouzení výrobních požadavků
  • posouzení sanitací
  • personalistika

Definování chyb a nedostatků zjištěných v provoze
Doporučení nápravných opatření

Provozně organizační řád

Provozně organizační řád je nezbytný nástroj pro zvládnutí Správné hygienické a výrobní praxe( SHVP) a základním kamenem pro stavbu dalších systémů HACCP (kritických bodů), firemních standardů, systému jakosti ISO 22000,-2005 akreditace zdravotnických zařízení aj.

Definice rozsahu činnosti
  • popis provozu (vybavení, kapacita…)
  • popis rozsahu pracovních činností (dle SHVP)
  • nastavení kontroly ve stravovacím provoze
  • zásady bezpečnosti při práci, požární řád
  • hygienické předpisy
  • zásady úklidu a sanitace
  • zásady desinfekce, dezinsekce a deratizace
Tabulky pro označení skladů a pracovišť

Zavádění systému HACCP

Podle Nařízení Evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004) jsou všichni provozovatelé  potravinářských a gastronomických provozů  povinni vytvořit a zavést postupy založené na zásadách HACCP a postupovat podle nich.

Zavedení systémů HACCP pomocí programu HASAP Gastro Software:

  • aktivní pomoc při definování systému HACCP a zprovoznění programu
  • proškolení uživatelů
  • propojení do dalších softwarových aplikací (dietních systémů, personálních aj.)
Ruční zavedení systému HACCP:
  • zpracování dokumentace (Plán HACCP)
  • proškolení klíčových zaměstnanců

123 movies
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.